De vijf rookgasafvoersystemen en hoe ze te kiezen.

15 maart 2017
 Categorieën: Industrie & fabricage, Blog

Delen

Wat is een rookafvoersysteem? - Tijdens het verbrandingsproces van een centrale verwarmingsketel komen er rookgassen vrij. Eigenlijk komen er bij elk verbrandingsproces rookgassen vrij en een goed rookgasafvoersysteem, zoals een rookgasafvoer cv ketel, zorgt ervoor dat die rookgassen op een veilige manier naar buiten kunnen worden geleid. Als u niet over het juiste rookgasafvoersysteem beschikt of als het rookgasafvoersysteem niet goed geregeld is dan kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs tot een CO2 vergiftiging leiden. Daarom is het belangrijk dat u het juiste rookgasafvoersysteem kiest waarbij u rekening moet houden met het type verwarmingstoestel en de bouwkundige mogelijkheden. Een geoptimaliseerd rookafvoersysteem is essentieel voor de veiligheid en de gezondheid van de bewoners!

De verschillende systemen voor particulieren - In het totaal zijn en vijf verschillende rookgasafvoersystemen waarvan er drie voor gewone particulieren en twee voor flat en bedrijfsgebouwen. De drie rookgasafvoersystemen die voor gewone particulieren op de markt zijn zijn: het parallel of enkelwandig, concentrisch en het prefab schoorstenen systeem.
Het parallel of enkelwand rookgasafvoersysteem is het meest gebruikte systeem in Nederland en is veilig mits het goed is geïnstalleerd. Bij dit systeem wordt de rookgas en de luchttoevoerbuis aangesloten op de adapter van de cv-ketel en daarna op een muurdoorvoer. Bij een muurdoorvoer wordt een broekstuk geleverd wat de twee buizen verbindt tot een gecombineerde doorvoer. Die gecombineerde doorvoer leid naar het dak waar het rookgas uw huis kan verlaten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van één buis waar de luchttoevoer en de gasuitlaat doorloopt wat een heel stuk minder veilig is dan het concentrisch rookgasafvoersysteem. 
Bij het concentrisch rookafvoersysteem heeft u een gecombineerde luchttoevoer en rookafvoersysteem in één, maar waar dat de verbrandingsluchttoevoer en de afvoergassen niet door de zelfde buis lopen waardoor dit veel veiliger is. Het overige systemen wordt minder vaak gebruikt maar tegenwoordig komt het meer en meer naar boven bij nieuwbouw woningen. Het systeem waar we het over hebben is de prefab schoorsteen waarbij alle leidingen zowel de rioolbeluchtingskanalen, de rookgasafvoer en andere uitmondingen worden allemaal in één schoorsteen verwerkt. 

De verschillende systemen voor flat-en bedrijfsgebouwen - Er zijn twee rookgasafvoersystemen voor flat-en bedrijfsgebouwen die veel gebruikt worden. Deze systemen zijn cascade en CLV. Cascade wordt vooral gebruikt in grote kantoren, zwembaden en andere soorten gebouwen. In het gebouw waar er aan cascade word gedaan is er een stookruimte waar er afhankelijk van de grootte van het gebouw één of meerdere ketels staan. Er zijn verschillende types van opstellingen bij een cascade rookgasafvoersysteem, maar bij elke opstelling heeft iedere ketel zijn eigen gasuitlaat die verbonden is aan de gemeenschappelijke verzamelbuis die naar het dak leid.
Het tweede systeem dat veel gebruikt wordt is het Combinatie-Luchttoevoer-Verbrandingsgasafvoersysteem dat ook wel eens CLV wordt genoemd. Bij een CLV rookgasafvoersysteem zijn meerdere ketels verticaal gekoppeld aan een gemeenschappelijk afvoerleiding. Dit systeem combineert een luchttoevoersysteem met een rookgasafvoer dat vergelijkbaar is met een concentrisch systeem.